top of page

NOVO V NAŠI AMBULANTI - EMS SWISS PIEZOCLAST FOKUSNI GLOBINSKI UDARNI VALOVI

Gre za učinkovito obliko neinvazivne terapije, ki je v zadnjih letih izredno popularna pri zdravljenju številnih mišično-skeletnih stanj lokomotornega aparata. Številni pozitivni učinki terapije se kažejo predvsem pri obravnavi tendinopatij rotatorne manšete z ali brez kalcinacij, tendinopatij ahilove tetive, patelarnega ligamenta, trna v peti, teniškega in golfskega komolca, vnetij v področju velikega trohantra, pri celjenju zlomov dolgih kosti, pri kroničnih bolečinah v vratu ali hrbtu (mišični vozli ter pri številnih drugih diagnozah.

Gre za visokoamplitudne zvočne valove, ki nastanejo kot posledica predhodne spremembe tlaka, nato pa se širijo tridimenzionalno v prostor z nenadnim povečanjem tlaka. Ker se valovi ob povečanem tlaku širijo hitreje, to vodi do njihove deformacije. V telesu to deluje kot nadzorovana eksplozija.

 

Poznamo dve obliki udarnih valov in sicer fokusne ter radialne. Za razliko od radialnih udarnih valov, se fokusni koncentrirajo v majhna žarišča premera 2-8mm in s tem povečajo terapevtski učinek na tkivo. Točka najvišjega tlaka se torej nahaja znotraj tkiva, zato je delovanje bolj globinsko. Pri radialnih valovih pa se točka najvišjega tlaka nahaja tik ob aplikatorju, kar pomeni, da v primerjavi s fokusnimi delujejo bolj površinsko. 

 

Glavni mehanizem terapije fokusnih valov je mehanodestrukcija tkiva. Pri tem se mehanski dražljaj v celici spremeni v elektrokemični, to pa v tarčnem tkivu sproži številne biokemične procese. Zaradi hitrih in velikih sprememb tlaka nastajajo napetostne sile in posledično prihaja do stimulacije celic. Vse to vodi do hitrejše reabsorpcije odpadnih produktov.  Biološki odgovori tkiva po aplikaciji valov se kažejo v hitrejši regeneraciji tkiva in preoblikovanju tetive, kot posledica sproženja številnih zunaj in znotrajceličnih odgovorov. Prihaja do proliferacije in diferenciacije celic, do povečanja sinteze kolagena, učinki pa se kažejo tudi v spodbujanju nastanka novih krvnih žil in vazodilataciji, kar vodi do zmanjšanja vnetnega procesa. Zaradi povečanega sproščanja rastnih faktorjev terapija vpliva na hitrejšo obnovo kosti, prihaja pa tudi do hiperstimulacije bolečega tkiva, kar povzroča zmanjšanje bolečine.

Eden izmed ključnih učinkov terapije je proces fragmentacije in kavitacije kalcinatov kar vodi do njihovega razpada torej do destrukcije kalcinacije.

Terapije z globinskimi udarnimi valovi ne izvajamo pri pacientih z malignimi obolenji, pri posameznikih z vstavljenim srčnim spodbujevalnikom, pri pacientih z infekcijskimi obolenji, pri otrocih mlajših od 18 let, pri nosečnicah, pri bolnikih z motnjami strjevanja krvi ter pri bolnikih z revmatoidnim artritisom.

OBIČAJNO SE PRVI REZULTATI POKAŽEJO ŽE PO DRUGI ALI TRETJI TERAPIJI, GLAVNI UČINEK PA JE DVA DO TRI MESECE PO ZAKLJUČKU ZDRAVLJENJA. 80% BOLNIKOV NAVAJA BISTVENO IZBOLJŠANJE ALI CELO ODSOTNOST BOLEČINE!

Priporočeno je opraviti 5 terapij v razmaku enega tedna. V naši ambulanti terapijo s fokusnimi udarnimi valovi kombiniramo tudi z drugimi tehnikami (manualna terapija, terapija z visokointenzivnim laserjem, Tecar terapija, Hitop elektrostimulacija...). Posamezna terapija traja 60 minut.

Utrinek iz izobraževanja EMS na temo udarnih valov,

ki ga je organiziralo podjetje Fizian d.o.o.

Darja Reven, certificirana inštruktorica metode TRE -otresi STRES kot gostja v Akademiji OMM pogled vase

"Zahvaljujem se Saši in Aleksandri, da sem bila lahko gostja v vaši akademiji OMM pogled vase, kjer sem vodila delavnico Otresi STRES po metodi TRE. Uspešno smo se raztresli vseh predsodkov, skrbi in bremen. Kar je bilo, ostane v preteklosti, kar nas še čaka, ne vemo. Pomembno je, da smo v stebru moči, živimo v sedanjosti in smo prizemljeni. Metoda TRE je resnično ena najboljših naložb, ki jih lahko vložite v svoje duševno in fizično počutje. Ko se vaj naučite, postanejo pomembno orodje za samopomoč." Darja Reven

Vabim vas na delavnico TRE (vaje za sproščanje stresa)

KDAJ? Sobota, 16. marec 2024. od 9. - 14. ure

bottom of page